Saturday, April 2, 2016

PATE/PASTĂ DIN NĂUT DE POST



Pateul din năut sau fasole, te poate scăpa foarte uşor de grija permanentă a gătitului pe perioada postului. Dacă nu aveţi răbdare de fiecare dată să îl fierbeţi, puteţi fierbe o dată o cantitate mai mare de năut şi să puneţi o parte în congelator.


Ingrediente:
- năut
- o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu
- o ceapă
 - sare, piper, boia dulce
- verdeţuri sau ierburi uscate aromate

Cîteva reguli de fierbere a năutului:
Puneţi năutul la fiert după ce a stat în multă apă 8-12 ore (sau peste noapte). Înainte de a-l pune la fiert spălaţi-l bine sub jetul de apă. Puneţi-l la fiert cu o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu, în multă apă, fără sare (nu puneţi mult bicarbonat fiindcă după gătire va persista un miros de bicarbonat nu prea plăcut). Bicarbonatul are rolul de a scădea timpul de fierbere, de a înmuia boabele de năut şi de a reduce gazele.

După ce a început a clocoti, facem focul mic şi fierbem adăugînd din cînd în cînd apă fierbinte, pînă cînd booabele de năut se vor sfărîma cremos între degete. Nu uităm să strîngem toată spuma care se va forma la fierbere. La sfîrşit adăugăm sarea în apă.
Punem capacul şi lăsăm să se răcească năutul. Apoi, scurgem năutul într-o sită păstrînd o cană de zeamă în care a fiert pentru blenduire. Înainte de a blendui, ca să nu forţaţi tare blenderul, vă sfătui să pasaţi puţin năutul cu un pasator de mînă, apoi să treceţi la blenderul vertical.

 După pasare, adăugaţi piper, sare după gust, boia de ardei dulce si alte ierburi opţionale. Puteţi servi pasta/pateul format cu ceapă sau ciuperci prăjite sau doar cu diferite condimente.

Ungeţi pe lipii sau pîine şi poftă mare!

No comments:

Post a Comment