Sunday, May 8, 2016

COZONAC DE PAŞTE
(o reţetă verificată) 


HRISTOS A ÎNVIAT!

Ce poate fi mai frumos în perioada sărbătorilor, decît parfumul dulce şi aromat al unui cozonac, copt acasă cu propriile mâini. Am incercat şi alte reţete, pe net sunt o mulţime şi nu ştii ce să alegi, dar pot să afirm sus şi tare că această reţetă va fi preferata mea de acum încolo. Cozonacul seamănă foarte mult la textură cu cel italian (care din păcate, conţine foarte multe adaosuri care afectează sănătatea noastră). S-a primit fraged în interior şi umed, efect care multe gospodine doresc să îl obţină!
Iată de ce, RECOMAND această reţetă! De la început vă zic că necesită o răbdare aparte, dragoste şi voie bună :)
Aşadar, hai la treabă că reţeta e lungă, vreme bună să ne ajungă :)

ATENŢIE! Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei!

Ingrediente pentru aluat:
- 500 gr făină
- 1 linguriţă de sare
- o jumătate de linguriţă de scorţişoară praf
- 1 pliculeţ de 10 gr de zahăr vanilat
- 8 gălbenuşuri (cu ouă de casă culoarea cozonacului e de un galben frumos)
- 3 linguri de zahăr
- coaja rasă de la o portocală şi de la o lămîie
- 250 gr unt
- 100 gr cremă de brînză
- 2 linguri de coniac
- 250 - 300 gr de fructe uscate 

Ingrediente pentru drojdie/maia:
- 200 ml lapte
- 4 linguriţe de ceai rase de drojdii uscate
- 1 lingură de zahăr
- 100 gr de făină

Ingrediente pentru glazură:
- 3 albuşuri
- un pic de sare
- 150 gr de zahăr pudră

Pentru înfrumuseţare:
- ornamente colorate

***
Începem cu pregătirea drojdiei. 
Într-un bol de mărime medie punem 100 gr de făină, 1 lingură de zahăr şi 4 linguriţe de ceai cu drojdii uscate şi amestecăm bine cu un tel. După ce am amestecat bine, adăugăm 200 ml de lapte. Amestecăm bine cu telul vreo 2 minute ca să îşi facă zahărul cu drojdia treaba, apoi punem la un loc ferit de curenţi pentru 10-15 minute. 



IMPORTANT! Această reţetă se face în total din 600 gr de de făină, dintre care 100 gr pentru a înmuia drojdia şi restul 500 gr pentru aluat! Făina trebuie să fie de calitate superioară, cernută.

***
Purcedem la aluat.
Într-un bol mai mare cernem 500 gr de făină. Adăugăm o linguriţă de sare, o jumătate de linguriţă de scorţişoară şi zahărul vanilat. Amestecăm bine cu un tel pentru a aerisi şi încorpora bine ingredientele.


În alt bol, punem 8 gălbenuşuri, 3 linguri de zahăr şi amestecăm bine vreo 2 minute cu un tel pînă obţinem o cremă fină, uşor deschisă la culoare. Eu am folosit robotul de bucătărie, dar o puteţi uşor bate şi cu mîna.


Între timp, radem mărunt coaja de la o portocală şi de la o lamîie, avînd grijă să nu radem şi partea albă. Aceasta va da un gust amar cozonacului. Adăugăm cojile rase la crema de ou. 
Mai departe, adăugăm oul bătut şi 250 gr de unt la temperatura camerei în mijlocul făinii pe care am pregătit-o anterior.


Începem să încorporăm totul formînd un aluat moale şi nelipicios. După ce am frămîntat maxim un minut, adăugăm şi drojdiile care au crescut frumos.

Frămîntăm bine fără să adăugăm făină în aluat, doar puţin cînd scoatem aluatul pe masă. Aluatul la început va fi un pic lipicios, dar odată ce frămîntăm va deveni elastic. Frămîntăm bine timp de 15 minute. Veţi vedea, aluatul se va primi foarte fraged, uşor, o bucurie să îl frămînţi. Iată cîteva poze să vedeţi cît de frumos e! 

După ce am frămîntat aluatul 15 minute, îl acoperim cu peliculă alimentară şi îl punem la dospit pentru 2 ore, la un loc ferit de curenţi. Între timp, puteţi bea o cafea sau citi o carte :)

***
După ce aluatul a crescut bine şi frumos, adăugăm la el 100 gr de cremă de brînză, fructele uscate şi 2 linguri de coniac. 


Iarăşi frămîntăm bine timp de 10 minute, fără să adăugăm făină. Doar puţin pe masa de lucru.
Nu vă pot reda mirosul prin aceste poze, dar bine ar fi! O aroma nemaipomenită!
Împărţim aluatul în cerculeţe şi îl formăm cu mişcări circulare ca să scoatem bulele de aer, şi îl punem în formele tradiţionale sau în orice altă tavă de copt.

Acoperim cozonacii cu peliculă de bucătărie ca să nu îi uscăm deasupra şi îi lăsăm să se ridice pentru alte 2 ore. Vedeţi cît de frumos au dospit?


Punem cozonacii la cuptorul preîncălzit la 200 Grade Celsius. Îi coacem 15 minute la 200 Grade Celsius şi 30 minute la 180 Grade Celsius. Verificăm din cînd în cînd să nu îi ardem.

 ***
Între timp pregătim şi glazura.
Într-un blender sau robot de bucătărie punem şi batem 3 albuşuri. Cînd se ajunge la o consistenţă pufoasă începem să adăugăm cîte o lingură de zahăr pudră. Batem bine pînă se formează glazura.


Cozonacii s-au rumenit frumos şi uniform. Nu vă faceţi griji, nu s-au ars deloc, aşa s-a rumenit textura aluatului. Îi glazurăm şi ornăm după preferinţe. Cînd îi vezi şi miroşi, uiţi că ai petrecut toată ziua la bucătărie :)


Am tăiat unul după ce s-a răcit puţin!
Cozonacii se păstrează mai bine la loc răcoros în pungi de plastic pentru a se evita deshidratarea.



Sărbători frumoase!

No comments:

Post a Comment