Wednesday, May 11, 2016

JULIENNE CU CIUPERCI



O reţetă uşoară de Julienne cu ciuperci. Pe mine m-a făcut curioasă denumirea acestei reţete - JULIENNE, sună atît de franţuzesc, de fapt aşa şi este. Deci, am aflat că cuvîntul JULIENNE nu semnifică "denumirea felului acesta faimos de mîncare", ci "modalitatea de tăiere a legumelor în fîşii lungi", astfel încît bucatele să poată fi servite fără cuţit. Cu toate acestea, a devenit foarte uzual ca denumire a acestei reţete delicioase. Mai mult ca atît că această reţetă poate fi gătită şi pentru o masă cu invitaţi adunaţi la un pahar de vin roşu.

Ingrediente:
- 400 gr ciuperci proaspete (sau marinate)
- 2 cepe medii
- un căţel de usturoi
- 50 gr unt
- 1 lingură cu ulei
- 5 linguri de smîntînă
- 100 gr de brînză tare (sau caşcaval)
- sare, piper, busuioc uscat după gust

Pregătim ingredientele:
Spălăm bine ciupercile şi le tăiem felii (eu le-am tăiat mai măşcăţel, iar pe unele mai mici le-am lăsat întregi, am folosit bureţi din grădină marinaţi) dăm prin răzătoare brînza, tocăm ceapa şi usturoiul.
Punem o tigaie la foc mediu cu o lingură de ulei şi jumătate din untul pregătit. Cînd untul s-a topit, adăugăm ciupercile şi le lăsăm la foc mediu pînă se rumenesc uşor. După ce s-au rumenit, adăugăm ceapa cu usturoiul, untul rămas, puţin busuioc uscat, sarea şi piperul după gust. Dacă brînza vă este mai sărată atunci în ciuperci sare puteţi să nu puneţi deloc, sau doar puţin.
Amestecăm bine şi lăsăm pe foc încă 5-7 minute.
După ce ingredientele s-au rumenit frumos, adăugăm smîntîna şi lăsăm la foc mediu timp de 4 minute. Dacă vedeţi că compoziţia se începe a usca prea repede, adăugaţi 1-2 linguri de apă peste ciuperci şi amestecaţi bine.
Mai departe, pregătim o tavă de copt şi punem în ea ciupercile. Nivelăm bine, ungem cu smîntînă şi presărăm cu brînză sau caşcaval. Dăm la cuptor pentru 10-15 minute în cuptorul preîncălzit
 la 200 Grade Celsius.
Să aveţi poftă mare!



No comments:

Post a Comment